Vid produktion av ultrarent vatten är jonbytarmassa (harts) den viktigaste filterkomponenten. Det är små plastkulor vilka möjliggör att alla salter och mineraler som normalt finns i tappvattnet blir kvar i filtertuben. Vid normalt brukande kan jonbytarmassan få bytas ut en gång/år och då har man två val; antingen lämna in den för regenerering så att den kan återanvändas eller kasta den som plastavfall och köpa ny.
Dessa små kulor är i.o.f.s.ofarliga att hantera men de är tillverkade av plast och när fler och fler i städsverige går över till kemikaliefri städning blir det snabbt frågan om stora mängder avfall per år. Detta är inte hållbart i längden och därför har Innostream AB valt att följa EU:s handlingsplan från 2015 gällande cirkulär ekonomi, vilket betyder att vi återanvänder ditt filteravfall.
Så här fungerar Innostreams retursystem:
1) När röd lampa lyser på vattenmätaren, som sitter på filterenheten, är det dags för ett filterbyte. Då mailar du oss.
2) Vi skickar ett nytt filterkit till dig inom 2-3 dagar
3) Installation av nya filter gör du enkelt på ett par minuter och helt utan verktyg. Du befattar dig inte heller med själva jonbytarmassan utan får från oss en komplett tub redan fylld med regenererad jonbytarmassa. Kan du inte eller vill du inte byta själv, skickar vi givetvis en servicetekniker mot en mindre avgift, som utför filterbytet.
4) I samma kartong stoppar du ner din uttjänta filtertub, sätter på den medföljande returfraktsedeln och underrättar oss om att paketet är klart för avhämtning. Då skickar vi transportfirma till dig som hämtar. Tydliga instruktioner finns med i kartongen för enkel hantering.
5) Det vi gör när vi fått hem din uttjänta filtermassa är att vi gör rent den i en speciell process. Då blir jonbytarmassan som ny igen och kan återanvändas.
Vad är cirkulär ekonomi
Med cirkulär ekonomi, eller kretsloppsekonomi, menas en ekonomisk modell som bygger på ett kretslopp snarare än en linjär process. Det handlar alltså om att företag, organisationer och hela samhällen ska utforma produkter, tjänster och affärsmodeller som är hållbara. Det kan innebära att från början designa med återanvändning, nedbrytbarhet och återskapande i åtanke, att använda energi från förnybara källor och att arbeta för att avfall i ett system kan bli bäring åt ett annat.
Avfallshierarki enligt miljöbalken
Sverige införde 2011 EU:s avfallsdirektiv i den svenska lagstiftningen i form av ett nytt kapitel i miljöbalken (kapitel 15) och en ny avfallsförordning (2011:927) kom till. I avfallsdirektivet är avfalls-hierarkin, eller avfallstrappan, utgångspunkten som beskriver prioriteringsordning för politik och lagstiftning på avfallsområdet. Prioriteringsordningen gällande avfallet består av följande trappsteg:
1) Förhindra att avfall skapas, så kallad avfallsminimering,
2) Återanvändning,
3) Materialåtervinning
4) Utvinna energi genom förbränning (energiåtervinning),
5) Deponera - kasta avfall